Składniki:
1 funt ciasta na pizzę
1/2 szklanki sosu pomidorowego
2 szklanki startego sera mozzarella
Dodatki do wyboru (np. pepperoni, pieczarki, cebula, papryka itp.)
Mąka kukurydziana lub mąka (do posypania)
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 230°C.
Jeśli używasz kupionego w sklepie ciasta na pizzę, pozostaw je w temperaturze pokojowej na 30 minut przed użyciem. Jeśli robisz własne ciasto, postępuj zgodnie z przepisem na ciasto na pizzę i pozwól mu wyrosnąć zgodnie z instrukcjami.
Oprósz czystą powierzchnię roboczą mąką lub mąką kukurydzianą i rozwałkuj ciasto na okrąg lub prostokąt, w zależności od preferencji.
Przenieś ciasto na lekko natłuszczoną blachę do pizzy lub blachę do pieczenia.
Rozłóż sos pomidorowy równomiernie na cieście do pizzy, pozostawiając około 1/2 cala miejsca wokół krawędzi.
Sos posypać pokrojonym serem mozzarella.
Dodaj wybrane dodatki do sera.
Piec pizzę w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut lub do momentu, aż skórka będzie złocistobrązowa, a ser się roztopi i zacznie bulgotać.
Wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut przed pokrojeniem i podaniem.