Papryki faszerowane wątróbką drobiową, boczkiem i ryżem to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywne smaki i kremową konsystencję. Delikatnie podgotowane papryki zachowują swoją jędrność, a jednocześnie stają się idealnym naczyniem dla aromatycznego farszu. Wypełnienie to prawdziwa uczta dla podniebienia – soczyste wątróbki drobiowe, chrupiący boczek i miękkie pieczarki doskonale komponują się z sypkim ryżem, tworząc harmonijną całość.
Dodatek świeżej pietruszki wnosi nutę świeżości, a parmezan nadaje całości wyrazistego, lekko słonego posmaku, który pięknie kontrastuje z delikatną słodyczą pieczonej papryki. Całość wieńczy aksamitny sos pomidorowy, który podkreśla głębię smaku farszu i dodaje potrawie lekkości. Danie jest soczyste, aromatyczne i sycące – idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację. Każdy kęs to eksplozja smaków, które doskonale się uzupełniają, tworząc niezapomniane kulinarne wrażenie.
Papryka faszerowana wątróbką drobiową, boczkiem i ryżem
Wydrukuj przepisSkładniki
- 4 papryki
- 1 mała cebula
- 80 g. pieczarki
- 24 plastry boczku wędzonego chudego
- 30 g. masła
- 4-6 wątróbki drobiowe
- 70-80 g. ryżu ugotowanego na sypko
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka pietruszki pokrojonej
- 1 jajko
- 6 łyżek parmezanu utartego
- sos pomidorowy
Instrukcje
Umyte papryki przeciąć w poprzek, usunąć gniazda nasion i szkielet w środku. Włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Wyjąć i odsączyć. Pokroić cebulę i pieczarki bardzo cienko, w kostkę pokroić boczek. Roztopić masło w rondelku i wrzucić cebulę z boczkiem przyrumieniając. Następnie dodać pieczarki i przez parę minut dusić razem na niskim płomieniu. Wątróbkę pokroić na małe kawałeczki i dodać do pieczarek dodać ryż, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz, zdjąć z ognia. Roztrzepać jajko i dodać do powstałego gorącego farszu. Papryki ułożyć jedna obok drugiej w szkle żaroodpornym posmarowanym masłem. Przełożyć farsz do papryk i wierzch posypać polową parmezanu. Wlać do formy szklanej pół szklanki gorącej wody i i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. na 35-40 min. Przed podaniem posypać pozostałą połową parmezanu i polać sosem pomidorowym.