Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 szklanka mleka
- 25 gramów drożdży piwnych
- 150 gramów parmezanu drobno utartego
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki cukru
Przepis:
Drożdże utrzeć z cukrem i dodać ciepłe mleko. W dość dużej misce połączyć składniki:
- żółtka
- mąkę
- mleko z drożdżami
- i szczyptę soli.
Na początku należy dobrze wyrobić ciasto na pizzę. Następnie dodać parmezan i ciągle wyrabiając ciasto na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek extra vergine. Powstanie gęste ciasto.
Następnie należy ubić białka jaj z odrobiną soli i stopniowo dodawać do powstałego ciasta mieszając delikatnie ciągle łyżką. Powstanie całkiem luźne ciasto.
Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i pozostawić w miejscu dość ciepłym do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto wyłożyć do formy o średnicy 26 cm lub na blachę o wymiarach 26 na 32 cm.
Pizzę pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 40 minut.
Dla pewności czy pizza jest upieczona można sprawdzić metodą „do suchego patyczka”.
Co o tym myślisz? Skomentuj!