Składniki:
- 280 gramów mąki pszennej
- 250 ml. ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
- listki rozmarynu
- cukier na czubek łyżeczki
- 13 gramów drożdży piwnych
Przygotowanie:
Na początku tradycyjnie należy rozpuścić drożdże z cukrem i wodą. Przesianą wcześniej mąkę należy wspypać do miski robota lub do miski. Następnie należy wsypać połowę dawki soli i stopniowo wlać drożdże. Wyrobić ciasto. Gładkie odstające od ścianek lub rąk odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie na stolnicę opruszoną mąką wykładamy ciasto. Należy je rozwałkować na dowolny kształt. Przenieść do foremki wyłożonej papierem do wypieków lub obficie posmarowanej oliwą odstawić do wyrośnięcia. Następnie palcami ugniatamy ciasto pozostawiając wklęśnięcie.
Posypujemy listkami rozmarynu i pozostałą ilością solą, i polewamy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy 8-10 minut. Taką pizzę możemy zastąpić brak chleba.